Ubuntu for liten og Ubuntu for store nybegynnere

Som systemansvarlig bruker jeg Ubuntu fordi jeg har en del muligheter jeg ikke har i Windows og OSX, samt at jeg trenger litt høyere stabilitet og hastighet enn en vanlig Windows-installasjon klarer å gi meg.

For andre brukere mener jeg Ubuntu egner seg fordi det kjører lett, er enkelt og lager lite trøbbel ut av seg. Det Ubuntu IKKE egner seg til er å spille spill som er utviklet for Windows. Det meste går, men ikke helt uten knoting. Og knoting for vanlige brukere, det vil vi ikke ha. Ser du etter en ren spillboks, så er Windows absolutt å anbefale.

Nå er det ikke fritt for spill i Ubuntu heller, men det er ikke de samme spillene som finnes for Windows. Det er en god del som kan installeres, og alle web-spill selvfølgelig. Nok om spill, og nok om Windows.

Installasjon av Ubuntu er forholdsvis enkelt og er unnagjort på halvtimen. Du laster ned en CD-ROM, brenner den med ditt favoritt-CD-brenneprogram og starter maskinen fra den. Deretter svarer du på spørsmål. Enkle spørsmål. Hva du heter og hvilket språk du snakker. Hvis du har Windows installert på datamaskinen din fra før vil den som standard foreslå å krympe Windows-installasjonen og legge inn Ubuntu ved siden av i en dobbel oppstart.

Det kan lønne seg å ha kablet nettverk ved installasjonen, da enkelte produsenter av trådløse nettverkskort ikke har gitt ut drivere som fri programvare. Da må du aktivere driveren, og den lastes automatisk ned fra nettet. Det betyr at du rett etter installasjonen går på menyen System, Administrasjon, Tilleggsdrivere og aktiverer de driverne som forslås der.

Kalender finner du ved å klikke på klokken. Heretter er ukenummer aldri mer enn et klikk unna. Ditt hjemmeområde finner du under menyen Steder. Der vil du finne Windows-partisjonen din også hvis du har dobbel oppstart.

Det ligger en del programvare ferdig installert i Ubuntu som standard. Det er kontorpakke, enkelt fotoprogram, og annet småtteri. Dette finner du på menyen Programmer.

Nederst i menyen Programmer finner du Ubuntus programvaresenter. Det er herfra du installerer og fjerner programvare, og det er svært enkelt å bruke. Du kan enten bla deg inn i kategorier, eller skrive hva du er ute etter i søkefeltet. Du ser at hvis du skriver for eksempel “video ed” vil det komme en rekke programmer som er for videoredigering. Klikk på programmet du ønsker, og klikk installer. Kino, PiTiVi, OpenShot eller Kdenlive er å anbefale der.

Et må-ha er Ubuntu begrensede tillegg. Dette legger til programvare som ikke er fri programvare, men som man likevel nesten må ha i dagens web-hverdag. Det gjelder Flash, Java, TrueType, mpeg, mp3 og en hel rekke tillegg til. Du finner Ubuntu begrensede tillegg ved å søke etter “begrensede” eller “restricted” i programvaresenteret.

Merk at du trenger ikke å vente på at ett program er ferdig installert før du setter i gang installasjonen av neste. Du kan bare søke og velge og herje som du ønsker.

Et må-ha for barn er Tuxpaint og Pingus. Kanskje du ønsker å legge inn en av Edubuntu-pakkene for dine barn? Skriv edubuntu i søkefeltet og det kommer opp noen alternativer. Det er pakker med massevis av programvare som passer for opplæring.

Som nettverkstegner vil du sikkert ha Dia. Som webdesigner vil du ha BlueFish. FTP-program trenger du ikke, for det er innebygget i Ubuntu. For avansert fotoredigering vil du ha Gimp. For å brenne hjemme-DVDer vil du ha DeVeDe. Som utvikler vil du ha Eclipse.

For knekking av kjedelige DVD-kopibeskyttelser vil du ha css. Som systemansvarlig vil du ha flere nettverkskonfigurasjoner.

Jeg, og sikkert du også, liker øyegodteri. En enkel måte å skru på fancy effekter er å gå på menyen System, Innstillinger, Utseende og velge Visuelle effekter. En litt mer avansert måte, men med flere valg, er å installere CompizConfig fra programvaresenter først, og gå inn på den fra menyen Innstillinger etterpå. Må ha skrivebordene roterende på en kube må vite. Topp- og bunnlinje kan lages mer eller mindre gjennomsiktige ved å høyreklikke på de og velge Egenskaper.

Skrivebordene sier du? Joda, det er riktig med flertall her. Som standard er det fire skrivebord på en gang. Etter å ha brukt det en stund vil operativsystem med bare ett skrivebord oppleves som svært begrensede. Du kan skifte mellom skrivebordene ved å klikke på en av dem, eller bruke Ctrl+Alt og piltaster.

Ønsker du snarveier på topplinjen kan du bare høyreklikke på et program i Programmer-menyen og velge Legg til denne oppstarteren på panelet.

Kopi av en CD eller DVD kan du lage ved å høyreklikke på den og velge Kopier plate. Du kan lage en avtrykksfil (.iso) av den om du ønsker ved å velge det. Hvis du senere da ønsker å skrive en avtrykksfil (.iso) til en plate kan du bare høyreklikke på den og velge Skriv til plate.

Er det noe mer å si? Det meste er bare å bruke lett som en plett. Sett i gang og prøv, og spør om du lurer på noe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *