Sivert vs Sievert

Aner ikke hvorfor jeg valgte den tittelen. Jeg skulle egentlig skrive om Sievert, men så blandet jeg inn Sivert, som ikke har noe med saken å gjøre. Sivert er en kul fyr. Tror jeg da. Jeg kjenner egentlig ikke Sivert, men hvis jeg var Sivert hadde jeg vært kul. Det er 2351 stykker i Norge som heter Sivert. Sannsynligheten for at noen som helst som heter Sivert leser dette er ganske liten altså. Om det skulle skje at du som leser dette akkurat nå heter Sivert, så må jeg bare beklage at du har blitt dratt inn i dette og at jeg tipper ganske så sikkert at du er en kul fyr. Sievert derimot er kanskje ukul. Jeg mener da ikke at Rolf Sievert er ukul, men at jeg forbinder navnet Sievert med noe ukult. Sievert kan gi deg oppkast og død. En eneste Sievert er ganske alvorlig, og får du åtte sievert på deg så er du nok ganske sikkert død ganske snart. Jeg ser for meg Sievert som en bølle som banker folk og hvis han er mange nok av seg selv så banker han folk til døde.

Så hva ER egentlig Sievert? Det er jo en fyr som fant opp begrepet, joda, men hva betyr begrepet? Begrepet sievert er altså en slags måleenhet for stråling i biologisk perspektiv. Fortsatt uklart? *Kremt* Prøver igjen: Det er et mål for hvor mye kroppen din blir påvirket av stråling.

VG kunne her om dagen fortelle oss at det var mer stråling i Oslo enn i Tokyo. “Vi kommer til å dø!” tenker sikkert noen da, og joda. Det er helt riktig. Vi kommer til å dø. Les litt videre før du får panikk og hopper utenfor en skrent, for det er skikkelig, skikkelig dumt og du kan bli skadet og brekke armen eller beinet. Det er riktig at vi kommer til å dø, men vi kommer ikke til å dø alle sammen på en gang skrikende mens huden koker og vi blør ut av øynene og store hårdotter ramler av. Vi dør sånn sakte men sikkert en etter en som mennesker alltid har gjort, på helt vanlig menneskevis. Bortsett fra at vi lever lengre nå enn før, til tross for kjernekraft og forurensning.

Temaet stråling er nokså komplisert. Vi gamlingene husker becquerel, som er radioaktiviteten av et materiale. Det forteller oss lite om hvordan det påvirker oss, så svensken Rolf var ganske smart og fant på en måleenhet som forteller oss hvor mye vi blir påvirket. Rolf Sievert altså. I måleenheten Sievert er alfastråling regnet som 20 ganger verre enn gammastråling, og dette i seg selv forteller oss at strålingsmengde i seg selv forteller oss ganske lite.

Så da, hvor farlig er egentlig Sievert? Og hvor mye Sievert er det vi blir utsatt for når vi spiser en banan? Riktig, jeg skrev “når vi spiser en banan”. Du trenger åtte sievert for å dø. Eller åtte millioner mikrosievert hvis det gjør det enklere. For det er sant, vi BLIR altså utsatt for Sievert når vi spiser banan. 0,1 mikrosievert er det. Mikro betyr milliontedel. Altså er det snakk om 0,0000001 sievert. Spiser du åtti millioner bananer er du i trøbbel. Du trenger egentlig ikke spise åtti millioner bananer en gang. Du kan bare leve et normalt liv i 2191 år, så vil du helt sikkert dø av stråling. Lever du nære Fukushima-anlegget i Japan ligger du noe tynnere an, du lever neppe lengre enn 1623 år. Se der, atomkraft er dritfarlig.

Så må jeg bare kjapt forklare hvor mye en mikrosievert er i forhold til en sievert. Jo, hvis sievert er en bøllete fyr som er 1,90 høy og grisebanker folk er altså en mikrosievert en fyr på 0,0019 millimeter som står og roper og hoyer. Du kommer neppe til å merke om du tråkker på mikrosievert.

Oppfatt dog ikke dette som at jeg mener at sikkerheten ved verdens 440 kjernekraftverk og alle de andre atomreaktorene (for eksempel den i Halden og den i Oslo) er god nok, men at kanskje frykten er en bitteliten smule overdrevet. Kanskje litt spesielt takket være media som skriver tusen artikler om kjernekraftverk, og alt for lite om de som faktisk trenger hjelp.

Det er enda fem år til materialet i Chernobyl stråler halvparten så mye som det gjorde for 25 år siden. Det er ikke leketøy vi driver med. Men dog rundt 15 % av verdens elektrisitet.

Og joda, Earth Hour hjelper litt på strømforbruket. Bare svært nær null.

Årets Quiz: Hvor mange prosent av verdens befolkning har kjøleskap?

Lenker:

http://www.legerutengrenser.no/
http://imgs.xkcd.com/blag/radiation.png
http://en.wikipedia.org/wiki/Sievert
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *