Risotto med sopp

Traktkantarell

Etter mange timer trasking i skogen i fjor høst endte jeg opp med noen kilo traktkantarell og gul trompetkantarell. Etter forsiktig dehydrering blir 1 kilo omtrent 100 gram små inntørkede stakkarer.

Et par hundre gram fersk traktkantarell

Det er mange måltider med deilig soppsaus, den beste stroganoff eller som i dag; en sopprisotto.

Dehydrering av sopp:

Fordel soppen i en langpanne. Legg inn et termometer også, så du har kontroll. Prøv å hold temperaturen på 35-40 grader varmluft og ei lita sleiv i ovnsdøra noen timer. Til soppen er knusetørr. Soppen kan da rehydreres en time eller ti i vann. Like greit å legge den i vann før du reiser på jobb, så har du den klar til bruk når du kommer hjem.

Tørket traktkantarell og tørket gul trompetkantarell

Eller du kan kjøpe ferdig tørket sopp, eller fersk sopp. Helst noe med smak på, det vil si ikke sjampinjong, ikke til denne retten.

Legger litt i et glass med vann noen timer før mat
Rehydrert og avsilt. Ta vare på vannet – der er det mye smak
Løk, sopp og ris stekt i olivenolje. Klar for kraft eller buljong

Her er nok som hovedrett til to sultne voksne:
2 hakket løk, steke  blank i olivenolje.
20 gram tørket sopp, rehydrert (eller 200 gram fersk) steke et par minutter til.
3 dl risottoris, steke litt til.
1-2 ts kvernet pepper.
1-2 desiliter væske om gangen, 1-1,2 liter til sammen kraft/buljong/soppvann (for du har vel ikke KASTET vannet soppen ble rehydrert i?). Og jada, du kan ha et par desiliter hvitvin også, men du må ikke. Kok opp væsken først, så den er varm. Ha i en desiliter eller to om gangen og rør til det er kokt inn.

Du er ferdig cirka 20 minutter senere. Smak på risen så den får passe konsistens (litt tyggemotstand, men kokt). Det skal da være akkurat nok veske til at den lukker seg når du drar stekespaden gjennom.

50 gram parmesan eller parmesanish ost røres i til slutt. Jeg bruker Grana Padano. Fordi jeg kjøpte en haug på halv pris pga dato. Den varer tross alt et par år etter utløpsdatoen uansett.

Nok ost til 20-25 risotto, pasta carbonara, cæsarsalat.. 

+ Eventuelt noe kjøtt som topping om du har noen rester. Et par skiver av gårdagens lårtunge av elg, eller litt svinekjøtt eller litt kylling. Risottoen er så god i seg selv, så det trengs ikke mye kjøtt. Det er ikke verdens vakreste rett, så om du vil kan du pynte med noe grønt. Persille eller gressløk feks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *