Orange is the new fonduegryte – Samsung endrer SMS

Klokken 11:52 i går sendte min kone en SMS-melding til meg.

Facinerende at “Orange Is The New Black” er en sann historie og at det er bilder av de virkelige Piper og Larry på nett. Lykke at de er i gang med å filme sesong 2 😀

Vel og bra, bare at denne meldingen fikk jeg aldri. Klokken 11:52 i går tikket derimot følgende melding inn fra min kone:

Jeg prøvde å finne en sånn fondue gryte på Kremmeren for ei stund siden. Da var det ingen som hadde. Men kan jo være noen som har nå. Kan jo kanskje re sesong 2 😀

Åkei, HÆ? Det ble en nokså forvirrende samtale rundt middagsbordet før vi fikk avklart at melding sendt og melding mottatt slett ikke var den samme. Vi begge kan huske at det tidligere har blitt sendt en melding om fonduegryte, men det må være minst et halvt år siden. Det ser altså ut som at ett eller annet sted har første halvdel av meldingen blitt byttet ut med en gammel melding.

Øverst: Meldingen slik den ble sendt. Nederst: Meldingen slik den ble mottatt
Øverst: Meldingen slik den ble sendt. Nederst: Meldingen slik den ble mottatt

Så da begynner jeg å se etter i gamle meldinger. Men det har seg altså sånn at begge telefonene er stilt inn med en maksgrense på 200 meldinger pr person, og at meldinger eldre enn det automatisk slettes.

Ikke bare har meldingen blitt endret, den har blitt endret til å inneholde en halv gammel slettet melding!

I dette tilfellet var det hele nokså harmløst. Det kunne vært verre. Det kunne for eksempel ha dukket opp en halv melding av en noe irritert tone som kanskje, i hvert fall i teorien, kunne vært sendt mellom ektefeller. Eller det kunne dukket opp en halv melding til eller fra en helt annen person, kunne det ikke? Hva om Siv Jensen sendte melding til VG om at alle velgere skulle få fonduegryte? Politisk kaos! Hva om Obama som sendte melding til Putin om at han ville droppe bomba? Tredje verdenskrig dere!

Dette må finnes ut mer om. Hvem har skylda? Er det Samsung? Er det Telenor? Eller er det NSA og PST sitt avlyttingssystem som har en bug?

Jeg ringer Telenor og forklarer hva som har skjedd. Jeg treffer en forsåvidt hyggelig dame, men det virker ikke helt som hun har den tekniske innsikten som er nødvendig for å forstå noe av saken, og heller ikke noen å sette over til som kan utdype eller grave mer. Hun forklarer at de ikke har noen oversikt over hva som lagres eller hvor lenge, og at det heller ikke lagres noen meldinger på SIM-kortet. Hun mener det må være noe feil på en av telefonene. Som jeg tenkte.

Jeg støtter egentlig hennes konklusjon. Det er langt mer sannsynlig at en av Samsung-telefonene har feilet på en overskriving av informasjon idet to SMSer slås sammen til en. Neste telefon går til Samsung. Svensken jeg treffer der mener at det kan være feil i operativsystemet, eller en app. Han mener også at jeg kan løse problemet ved å fabrikkresette begge telefonene. Jeg forsøker å argumentere med at om dette er en ekstremt sjelden feil, så er det ikke sikkert at fabrikkinnstilling løser problemet, og at det er helt ukjent hvorvidt dette skjer på nytt i morgen, om to år, eller aldri igjen. Etter å ha argumentert for at det må være mer interessant for Samsung som leverandør å finne ut hvorfor dette problemet skjer enn for meg som kunde blir svensken langt mer interessert.

En diskusjon om operativsystem, filsystem og databaser senere noterer han ned min kontaktinformasjon og sender saken videre til tyngre teknikere i Samsung.

Det bør forresten nevnes at jeg har opplevd dette en gang tidligere også, i gamle dager. På en ikke-smart Nokia.

Har du opplevd noe lignende? På hvilke telefoner? Har du en bedre teori enn at det er feil i meldingsappen i Android på ett av Samsung-telefonene? Få høre!

EDIT:
Etter en diskusjon med Sigurd Hansen på twitter (@Sigurd_H) kom han frem til den i mine øyne mest plausible forklaringen på hva som har skjedd.

På avsendertelefonen deles meldinger på over 160 tegn opp i flere meldinger, hver på 153 tegn, samt en kode som forteller mottakertelefonen hvordan disse skal settes sammen. Det som kan ha skjedd i tilfellet her, er at kun del 2 av meldingen ble sendt (eller mottatt), og at koden som forteller mottakertelefonen hvor del 1 ligger viser til hvor den gamle slettede meldingen ligger. Mottakertelefonen har feilet i å luke ut feil hvor del 1 av en melding ikke kommer frem.

For å komme til bunns i hvorvidt dette er årsaken trenger jeg informasjon fra Telenor som jeg foreløpig ikke har fått.

EDIT 2:

Problemet oppstår på en rekke telefoner hvor mottaker er en versjon av Android:

https://code.google.com/p/android/issues/detail?id=17769

EDIT 3: Den endelige forklaringen!

Problemet oppstår om en tidligere delmelding har blir resent på grunn av feil ett eller annet sted (i nettverket for eksempel), og det har blitt liggende halve meldinger i meldingsdatabasen. Når det går en tid vil samme kode for delmelding gjenbrukes, og om det da ligger en foreldreløs delmelding i telefonen kan denne dukke opp, i stedet for den delmeldingen som kom akkurat nå.

For å unngå problemet kan man slette foreldreløse delmeldinger vha appen Orphaned Texts. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.michalmazur.orphanedtexts

Om det fikser hele problemet vites ikke, men det er verdt et forsøk. Og så bør Google ta seg sammen og fikse denne feilen.

One thought on “Orange is the new fonduegryte – Samsung endrer SMS”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *