Operativsystemer

Jeg jobber med en tekst med introduksjon til operativsystemer. Det er mye jobb som gjenstår, men jeg har kommet opp med en slags kladd. Hva mer bør være med? Det er en fordel om temaet ikke blir for langt, samtidig som det bør dekke det viktigste. Jeg ser for meg et skjema/verktøy for å velge rett operativsystem på rett plass. Og kanskje litt mer utfyllende. Gi meg gjerne tilbakemeldinger!

 

Operativsystemer

Et operativsystem er en programvare som styrer maskinvaren, gir annen programvare et enklere grensesnitt å forholde seg til samt gir brukeren en mulighet til å bruke enheten på en relativt enkel måte.

Styring av maskinvare foregår på den måten at hver enkelt maskinvarekomponent har en driver, kontrollert av operativsystemet, slik at hverken brukeren eller annen programvare trenger å tenke på hva slags komponent som brukes. For å forklare dette med et enkelt eksempel: Brukeren ber om å få lagret en fil til harddisk, og operativsystemet tar seg av kommunikasjonen med harddisken via en harddiskkontroller. For brukeren eller programvaren merkes det ikke hvilken type harddisk eller harddiskkontroller som står i maskinen. (illustrasjon)

Grensesnittet som annen programvare forholder seg til kalles for API. Det er en forkortelse for Application Programming Interface. Dette hjelper programmereren til å lage programvare på en enklere måte. (Illustrasjon)

Grensesnittet for brukere kalles brukergrensesnitt, på engelsk User Interface eller forkortet UI. Herunder er all kommunikasjon mellom maskin og bruker. (illustrasjon IO) De fleste operativsystem for personlige datamaskiner har et grafisk brukergrensesnitt (GUI). På serversiden er det derimot ganske vanlig å kun ha et tekstbasert brukergrensesnitt.

Operativsystem finnes i et utall varianter og i et utall enheter. En smart-TV, en mobiltelefon, en router, en datamaskin og et moderne ventilasjonssystem trenger alle et operativsystem.

Av de mest kjente operativsystemene i dag har vi Windows-familien fra Microsoft. BSD-baserte operativsystemer, blant annet OSX og iOS fra Apple, Linux-baserte operativsystemer og UNIX-baserte operativsystemer. Evolusjonen av operativsystemer er en komplisert historie. Man kan kalle både OSX, BSD-variantene og Linux-variantene for UNIX-lignende operativsystemer. (forenklet illustrasjon)

 

Microsoft Windows

Microsoft har hatt stor suksess med sin Windows-familie, særlig på personlige datamaskiner. Gode avtaler med maskinvareprodusentene gjør at en svært stor andel av personlige datamaskiner leveres med Windows ferdiginstallert fra butikken. Blant fordelene med Windows for personlige datamaskiner er at det støtter mest maskinvare av alle operativsystemene. Ikke i utgangspunktet, men nær alle maskinvareleverandørene leverer drivere til Windows. Windows er kjent for de fleste, og at det nettopp kommer ferdiginstallert i mange tilfeller. En annen fordel er at Windows-familien er kjent for ha mye støttet programvare. Ulemper med Windows-familien er at det er forholdsvis ressurskrevende og ikke så fleksibelt som enkelte brukere ønsker. Det er også særlig utsatt for ondsinnet programvare, i stor grad på grunn av populariteten.

Microsoft leverer også operativsystem for mobiltelefoner og tjenere (servere), hvor utbredelsen er langt mindre. I skrivende stund (oktober 2012) er Windows 8 det nyeste operativsystemet fra Microsoft, mens Windows 7 er mest utbredt.

 

BSD-baserte operativsystemer, herunder Apple OSX og iOS

Apple leverer to grener med operativsystem. OSX for datamaskiner og iOS for mobiltelefoner og nettbrett. Disse er i utgangspunktet BSD-baserte operativsystemer, men på grunn av relativt store endringer og markedsmessig posisjon fortjener de en egen omtale her. Fordelen med operativsystemene fra Apple er at de er enkle å bruke og at de fungerer svært stabilt på enhetene de leveres på. Ulempene er at det er lite fleksibelt og at det støtter en svært liten del av maskinvare som finnes på markedet. Både fordelene og ulempene grunner i at Apple sine operativsystem leveres sammen med helt spesifikk maskinvare. Andre BSD-baserte operativsystemer benyttes i en del servere og mye til routere og andre integrerte systemer.

(muligens på sin plass med en faktaboks her? Er det for bitchslapping av Apple å si for eksemlel: Visste du at Apple sine operativsystem har de mest avanserte funksjonene fra samme forfar som Android sine? Er det noe å tenke på i patentdebatt om stryking av fingeren over skjermen for å låse opp?)

 

Linuxbaserte operativsystem

Linux er ikke et operativsystem. Det er en operativsystemkjerne som er fri å bruke og endre. Dette har resultert i et utall varianter av Linux-baserte operativsystem. Aller mest kjent av disse er pr i dag mobil- og nettbrettoperativsystemet Android. For personlige datamaskiner er Ubuntu, Mint, Debian og Fedora er noen få av de mest kjente.

Linuxbaserte operativsystem er svært utbredt på tjenersiden, spesielt på grunn av webtjenerapplikasjonen Apache. Fordelene med linuxbaserte operativsystem er at de er svært fleksible, støtter mye maskinvare og i utgangspunktet krever lite ressurser. Dette er årsaken til at linuxbaserte operativsystemer er populært i dedikerte maskiner som ventilasjonsstyringssystemer, låsstyringssystemer, routere og annet. Det er også i utgangspunktet gratis (det fins betalversjoner). Ulempene er at det ikke støtter en del populær programvare, og at mange versjoner er vanskelig å bruke.

 

Hvordan velge operativsystem?

Valg av operativsystem henger sammen med valg av maskinvare. Er maskinvaren gitt eller skal det kjøpes ny? Hva slags funksjonalitet er man ute etter? Hvem er det som skal bruke operativsystemet? Hvilket miljø skal operativsystemet inn i? Er det spesifikk programvare som skal benyttes av brukeren? La oss se på et par eksempelsaker:

1) Man skal installere programvare på en router, eller sette opp en eldre datamaskin som en router. Valget vil være rimelig enkelt, man havner på Linux- eller BSD.

2) En grafisk designer som bruker Photoshop i sitt arbeid trenger en ny datamaskin. Valget vil stå mellom Windows og OSX, da disse operativsystemene er de eneste som støtter Photoshop på en skikkelig måte. Brukerens personlige mening og budsjett vil være avgjørende for valget. OSX vil i tilfellet være mest stabilt, men dyrest på grunn av relativt dyr maskinvare fra Apple. Windows vil være litt rimeligere i innkjøp og kjøperen vil stå friere i valg av maskinvare, men neppe like stabilt i bruk.

3) En liten bedrift har behov for at brukerne skal å kunne surfe på internett og å drive med enkel tekstbehandling. Firmaet er i en oppstartsfase og ønsker å bruke minst mulig penger på IKT. Antakeligvis vil det være tilstrekkelig for denne bedriften å ha en nettleser og å bruke Google Docs. I så fall vil en enkel linuxvariant og billig maskinvare passe. Det kan være lurt å satse på maskinvare som har vært på markedet en stund, da dette vil gi høyest mulig sannsynlighet for at maskinvaren er støttet.

4) Man trenger en web-tjener. En kjent linuxvariant med Apache, MySQL og PHP vil være et naturlig alternativ.

5) Man skal kjøpe en til datamaskin inn til en fylkeskommune som bruker et Windows-domene. En Windows-variant som støtter domene er et naturlig valg.

8 thoughts on “Operativsystemer”

 1. Kort innpå før fredagskvelden tar helt overhånd:

  – Siden det er elektrofolk, er det nteressant å ta med noe om sanntids-OS og andre litt mer obskure ting?

  – BSD er Unix og kan stort sett gjøre alt Linux kan, så den formuleringen med spesifikke bruksområder blir litt feil.

  – Beskrive skillet mellom OS og (grafisk) brukergrensesnitt?

  – Android, ChromeOS etc?

 2. Takk for innspill. Jeg skal presisere at BSD omtalt i avsnittet der gjelder bruk i praksis utenom OSX. Jeg er litt redd for å få ta med for mye obskurt på vgo-nivå, men kanskje litt kan gjøre seg. Og grafisk grensesnitt bør omtales ja.

 3. Tekstmessig: Du har lagt deg på et godt nivå mellom forenklet og teknisk sånn at selv de litt dårligere leserne får med seg mye. Regner med at illustrasjonene blir bra! 🙂

  Men noen setninger er litt kronglete. eks: “Ikke i utgangspunktet, men nær alle maskinvareleverandørene leverer drivere til Windows.”

  Et par av de større avsnittene kan kanskje deles opp?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *