Norge dør av kreft! Eller.. hæ?

I dag dukket det opp en sak i VG og deretter gjengitt over de fleste store nyhetsredakssjoner.

Vi bruker mindre penger på kreftlegemidler enn gjennomsnittet i Vest-Europa! Umiddelbart er min reaksjon “Jøss”. Deretter “hæ?”. Så begynner jeg å lese saken.

Bare det å lese saken er i seg selv en passe vrien øvelse. Det er faktisk sånn at jeg kan ha misforstått alt. Jeg sitter ihvertfall igjen med flere spørsmål enn klarhet. Jeg leser videre.

Norge bruker mindre penger på kreftlegemidler enn andre sammenlignbare land.

OK, det kan jeg henge med på. Vi er et ganske mye mindre land enn andre også.

Både Sverige, Danmark, Finland og EU-landene England, Tyskland, Spania, Italia og Frankrike, bruker mer av det totale helsebudsjettet på kreftlegemidler enn Norge.

Ja, greit det. Vi har et ganske mye større totalt helsebudsjett per innbygger også, så dette er ikke unaturlig eller feil.

Også når dette regnes i forbruk per innbygger, ligger Norge under snittet i Vest-Europa.

Oj? Virkelig? Da høres det hele langt mer alvorlig ut. Hva slags konsekvenser for dette? La oss se litt videre på saken.

I 2002 lå Norge på 90 prosent i forhold til snittforbruket av kreftlegemidler i Vest-Europa. I dag er vi under 70 prosent.

Dette oppfattet jeg først som at dette var den totale andelen av helsebudsjettet som var målt, men det er litt vrient å si hva journalisten egentlig mener. Kanskje dette er pr innbygger? Hvem vet. OM det er av det totale helsebudsjettet da, så kan umulig regnestykket stemme.  Så da må det vel være pr innbygger da? Hvor mange penger pr innbygger mindre bruker Norge i forhold til de andre landene? Hvordan er disse dataene hentet inn? Er alle legemidlene registrert? Hvor er disse legemidlene produsert, og til hvilken pris ble de kjøpt inn?

Nuvel, jeg har rundt toogførti spørsmål til. Jeg håper journalisten dukker opp et sted og klargjør. Imens kan vi se på litt annen morsom helsefakta fra Norge:

  • Norge bruker 50 % mer pr innbygger enn gjennomsnittet i vesteuropa på helse.
  • Av landene VG ramser opp som naturlig å sammenligne oss med bruker vi mest pr innbygger av alle. Vi bruker 25 % mer på helse enn nummer to på listen.
  • Norge har best overlevelsesrate for kreft i hele verden.

* Kilder: OECD, eurostat, gapminder
Skal du først få kreft, få det i Norge. Og er du journalist, skriv forståelig. Og ha litt sånn fakta her og der sånn at vi lesere ikke går rundt og tror at det er fælt å bo her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *