Målestokk dum?

Jeg er nødt til å kna en mattebok igjen. Denne gangen er det Abakus 7A som må brenne. For hva slags sjuke folk prøver å lære noen målestokk 1:2 og 2:1 samtidig egentlig?

målestokk
wtf, Aschehoug?

Det er klart at det fins situasjoner hvor man har illustrasjoner som er forstørringer av virkeligheten, for eksempel bilde av en celle, eller en bakterie. Men pleier det da å være påført målestokk? Ikke veit jeg, men i de bøkene og på de nettressursene jeg fant i farten er det ikke det. Jeg kan egentlig ikke huske å ha sett det noen steder tidligere heller. Og om det var, ville det noensinne være forvirrende? Møter man situasjoner hvor legestudenten lurer på om cellen er noen mikrometer eller noen kilometer stor? Arkitekten som lurer på om veggen på huset skal være 11 meter eller 1,1 millimeter?

Målestokk er ikke særlig forvirrende i utgangspunktet, med mindre man av sin ondskap eller dumskap forvirrer den som skal lære det. Hvis målet er å forvirre elevene mest mulig, så har jeg en enda bedre idé enn Aschehoug. Hva med å lage et kart av et bittelite kart i målestokk 5 000:1? Tenk deg alle de små forvirrede stakkarne! HÆ HÆ HÆ!

Og forresten, uansett hvor teit boken er, husk at det er læreren som har ansvaret for hva som skal læres og ikke boken. Det står ingenting om at det skal læres målestokk hvor modellen er større enn virkeligheten i noen av læreplanene, hverken for barnetrinnet eller høyere opp.

PS: Synes du det er viktig at barn og unge lærer seg hva som skjer om målestokken er «motsatt», så vent for all del til normale målestokker er ferdig innlært. Og Aschehoug, det er lov å lage oppgaver som er relatert til virkeligheten i stedet for en modell av en tenkt firkant.

2 thoughts on “Målestokk dum?”

  1. Jeg synes egentlig ikke det er en så dum oppgave, jeg. Antar målet er å teste om man har forstått konseptet, og konseptet er jo likt uansett om det største tallet er til høyre eller til venstre. Om man forstår at målestokken kan behandles som en brøk, så bli jo matematikken lik, men det at man klarer å håndtere “begge veier” tyder på større forståelse.

  2. Takk for kommentar. Det er interessant for meg å få høre argumenter mot min konklusjon om at oppgaven er dum. Så langt er jeg fortsatt ikke overbevist. Jeg er likevel enig i at det vil vise større forståelse om man kan håndtere det begge veier, men jeg tror det er lurt å vente med lurespørsmålene noen år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *