Lucid Lynx

Canonical slapp sin nyeste versjon av Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx 29. april. Ubuntu har gjennom noen år vært kjent som en GNU+Linux-distribusjon som leverer enkelt brukergrensesnitt med komplette løsninger for de fleste brukerne.

Ubuntu leverer som før innebygget drivere for det meste av maskinvare og brukeropplevelsen av «plug and play» har blitt hakket bedre. De fleste digitale fotoapparat, skrivere, skannere og annet periferiutstyr kan plugges i og brukes med en gang. Tidligere erfaringer har vist at selv om det meste av maskinvare er støttet kan man være uheldig og treffe på skjermkort eller trådløse nettverkskort som ikke er det.

I forbindelse med lanseringen av Ubuntu 10.04 har det også blitt sluppet flere varianter som for eksempel Edubuntu for utdanning helt ned til barneskolenivå og Kubuntu for de som foretrekker KDE som vindushåndterer i stedet for Gnome.

Smidig installasjon

Installasjonen av Ubuntu har blitt smidigere enn sist, og etter å ha svart på noen spørsmål som språk og navn er det bare å vente noen minutter. Heldigvis har Ubuntu fått samlet alle spørsmålene i starten, slik at man kan svare seg ferdig og ta en kopp kaffe eller finne på noe annet fornuftig mens man venter. Hele installasjonen tar ca 15 minutter. Deretter er det rundt 30 sekunders oppstartstid, og Ubuntu er klar til bruk.

Forbedret utseende

Det første man legger merke til er at Ubuntu har fått en etterlengtet ansiktsløftning. Gul og brun er byttet ut med lilla og mørk grå. Systemikoner er byttet ut, samt at varsler, vinduskanter og tipsbokser har fått rundere kanter.

Umiddelbart er det nok uvant for både Windowsbrukere og tidligere Ubuntubrukere at vindusikonene er flyttet til venstre, men det kan tenkes at OSX-brukere føler seg mer velkommen enn noensinne.

For oss som mildt sagt liker øyegodteri må det straks skrus på ekstra visuelle effekter, og det er fortsatt slik at for å få full kontroll over disse må du installere ekstra programvare for dette.

Oppgradert programvarepakke

Av innebygget programvare har alt blitt oppgradert siden sist, selv om ikke alt har like synlige endringer. OpenOffice.org 3.2 er levert i en egen variant som både åpner og lagrer etter Microsofts OOXML-standard, i tillegg til deres egen ODF-standard og mange andre formater.

Filutforskeren Nautilus har fått støtte for delt vindu som gjør at man på en elegant måte kan rydde i filene sine, eller overføre det man ønsker fra og til ftp-serveren i en fei.

Notatprogramvaren Tomboy starter nå mye raskere enn i forrige versjon av Ubuntu, og kan nå synkronisere i bakgrunnen etter tidsskjema.

Gimp er fjernet fra standardinstallasjonen i denne versjonen av Ubuntu, begrunnet med at standard bildebehandlingsprogram F-Spot dekker behovet til de fleste vanlige brukere. Det stemmer nok, men for oss som liker litt avansert bildebehandling er det godt at Gimp fortsatt er bare et par klikk unna.

Programvaresenter 2.0

Installasjon av ekstra programvare foregår som i Ubuntu 9.10 gjennom Ubuntus programvaresenter, hvor man enten blar gjennom kategorier eller søker etter programvare og klikker installer. Nytt fra denne versjonen er at heldigvis lar flere programmer seg installere samtidig. Nå som før er det svært lite som krever omstart av systemet.

Firefox som medfølger er nå i versjon 3.6.3, og samtidig er Google tilbake som standard søkemotor etter at Yahoo har hatt et halvt års gjesteopptreden. Velkommen tilbake Google.

Sosial programvare og nettsky

Med Gwibber som standard lynmeldings- og krinkastningsklient kan man registrere sine konti hos Facebook, Twitter, MSN, og mange andre lynmeldings- og kommunikasjonstjenester fra ett og samme sted. Gwibber har fått støtte for deling av vinduet i flere oppdateringsstrømmer mot tidligere tabs. Den har også blitt mer stabil siden sist. Ubuntu leverer i tillegg en nettskyløsning, Ubuntu One, hvor brukeren får 2GB lagringsplass på internett for synkronisering av filer, kontakter og annet. Ubuntu One inneholder også en musikkbutikk på nett, hvor man kan få kjøpt DRM-fri musikk. Løsningen kan utvides mot betaling til Canonical.

Bedre integrering i Windows Active Directory

For de som har behov for å ha Ubuntu-maskinen sin i et Windows AD er det gode nyheter. Likewise open er i oppgradert versjon, og denne gangen fungerer innmelding i et Windows-domene langt mer smertefritt enn tidligere.

LTS

Ubuntu 10.04 er en såkalt Long Term Support-utgave, som betyr at skrivebordsversjonen har 3 års støtte med oppgraderinger, mens serverversjonen har fem år. Forrige versjon som var LTS er to år gamle 8.04, og hvis alt går som normalt vil neste LTS utgis om to år igjen.

Canonical leverer den beste Ubuntu-versjonen så langt, det skulle vel bare mangle, og det vil ikke forundre om Ubuntu også denne gangen spiser små, små markedsandeler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *