Krisehjelp for gåen harddisk

Krise! Harddisken dør, og du har ikke sikkerhetskopi! Jeg har hørt den før, mange ganger. NÅR skal egentlig folk lære seg å ta sikkerhetskopi?? Ja, ja. Skaden har skjedd, så da får vi prøve å redde stumpene.

Er det ulåt i harddisken? Skrapelyder og sånt? I så fall, så kan det hende du må punge ut de store pengene til noen som kan skru ut selve magnetplatene og lese dem. Å skru opp kassen der selve magnetplatene ligger er noe risikabelt, blant annet fordi et støvkorn ikke kan få slippe til der. Hvis det skulle ha seg slik at det er en mekanisk feil på harddisken, slik at lesehodet skraper ned i disken vil det kunne gjøre skaden verre å bruke den. Hvis ikke kan man prøve et par saker selv.

Første forsøk, Ubuntu. Ubuntu har vist seg å kunne redde filer Windows ikke har klart for meg flere ganger. Harddisker som jeg har prøvd i en annen Windows-maskin har ikke villet dukke opp, men når jeg har startet de med Ubuntu har jeg fått hentet ut det viktigste.

Last ned Ubuntu fra http://www.ubuntu.com/ og brenn ut CDen. Start med CD-platen i datamaskinen og trykk en eller annen tast for å få startet maskinen fra CD. Esc, F1, F9, F12 eller noe, det pleier å stå informasjon om det med en gang du har skrudd på maskinen. Hvis maskinen starter opp vil du kanskje kunne finne harddisken under menyen Steder, og du kan bla deg frem til mappene du trenger og kopiere de ut på en USB-minnepenn.

Forsøk to, bytte kretskort. Hvis harddisken ikke går kan det hende kretskortet på den er gåent. Du trenger en maken harddisk (HELT maken ja). Merk at det her er en viss risiko for at du ødelegger den andre harddisken også! Er dataene dine på disken viktig nok er det likevel verdt et forsøk. Du trenger også lite skrujern, gjerne type torx. Koble deg til jord for å unngå statisk elektrisitet, forsiktig skru av kretskortet under begge harddiskene og bytt. Forsiktig skru fungerende kretskort på gåen harddisk og kanskje det funker.

Lykke til. Og SE TIL Å TA SIKKERHETSKOPI NESTE GANG DA!

2 thoughts on “Krisehjelp for gåen harddisk”

 1. Hei, ville bare nevne og at jeg leste et sted at du kan ta å legge harddisken din i fryseren i en gode 12 timers tid om den begynner å dø.
  Vell å merke er det hvis den skraper osv.
  dette kan gjøre så du kan få ut de ekstra mb du vil ha ut før harddisken evt dør.

  for å gjøre dette burde en pakke harddisken inn i minst 2 åpne/lukke poser og legge den på det kjøligste stedet i fryseren din.

  Jeg har ikke testet det, men det kan være verdt et forsøk kanskje?

 2. Takk for tips 🙂

  Jeg har aldri prøvd det selv, men etter litt googling ser jeg at det er flere som bekrefter at du kan få 2-20 minutter liv i en død harddisk av å fryse den. Min gjetting går ut på at når metallet trekker seg sammen blir eventuelle gnisninger litt mindre. Lurer på om ristrikset for å trekke ut fuktighet er en ide i tillegg til pose? (ristrikset = pakk enheten i ris og fukt blir tatt opp av risen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *