Jeg er en grønnskolling

Det er så mye jeg ikke vet. Jeg er helt grønn på så mange felter, og miljøvern er ett av de. Jeg aner for eksempel ikke, sånn helt nøyaktig, hvor mye mindre klimautslipp det blir av at en spesialbygget lastebil kommer kjørende hjem til meg annenhver uke og tar med seg avfallet til et annet sted, hvor de pakker det om og sender det videre til et tredje sted for at det skal bli brent der, istedet for at jeg brenner det bak garasjen selv. Jeg tar for gitt at noen har regnet på det, og finner det hele klimalurt.

Ikke kan jeg noe særlig om helse heller. Jeg aner ikke hvor mange kilo med ren palmeolje som skal til for at jeg får akutt tette blodårer. Derimot tar jeg for gitt at hvis jeg spiser noenlunde variert kost og kanskje til og med en gulrot i ny og ne, så blir jeg nok minst over 50. Jeg har en sånn omtrentlig holdning til det der, at så lenge jeg ikke lever utelukkende på mariekjeks og ostepop, så er det nok andre ting i livet mitt som er farligere enn palmeoljen.

Men så leser jeg jo på nyheter, rett som det er, at palmeolje er skikkelig skummelt for miljøet også. Det er både helsefarlig og miljøfarlig står det. Og de som lager ostepop og mariekjeks har massevis av det i maten vår og at hvis vi spiser det så blir vi hjertesyke og vi ødelegger jorda vår i samme slengen!

Det er kjipt da. Som nevnt, så tar jeg den helserisikoen ganske rolig. Det er rett og slett ikke palmeoljen som bekymrer meg om jeg spiser på et gatekjøkken. Men jeg har slett ikke lyst til å gå rundt å være en miljøkjeltring. Så da bør jeg kanskje stole på at de som skrev nyheten om at mariekjeks ødelegger jorda vår faktisk _vet_ at dette er sant?

Eller vet de ikke helt sikkert hva de driver med? De har jo fått opplysningene fra et sted. Det er fra forskjellige miljøvernorganisasjoner, som sier at det _er_ sant. Og da så.

Så da tenker jeg at jeg ikke vil ha mariekjeks. Jeg vil heller ha en annen kjeks som ikke ødelegger jorda. Og tenk da, om alle forbrukere i hele verden bare spiste mat som ikke inneholdt palmeolje. DA ville jorda være reddet da.

For det er vel sånn, at om alle sluttet å bruke palmeolje, så ville de som nå i dag dyrker palmeolje-frukt eller hva pokker det heter, slutte å rasere regnskog og heller drive med andre ting? Som pusse sko eller selge brukte frimerker eller noe? Eller finnes det en bitteliten mulighet for at de vil gå over til å dyrke raps eller soya?

* Palmeolje er ikke problemet. Rasering av regnskogen er.
* Andre oljer, som for eksempel soya- eller raps-, vil kreve 10 ganger så mye landbruksareal.

2 thoughts on “Jeg er en grønnskolling”

 1. Regnskogfondet deler din oppfatning. Problemet med palmeolje er først og fremst de miljømessige konsekvensene, ikke de helsemessige.

  Årlig ryddes og brennes store regnskogsområder for å etablere palmeoljeplantasjer. Palmeoljeindustrien er hovedårsaken til de høye avskogingstallene i Sørøst-Asia i følge United Nations Environmental Programme, Union of Concerned Scientists og Regnskogfondets samarbeidspartnere i Indonesia og Malaysia. Dersom palmeoljeindustrien forbedrer seg vesentlig, vil vi endre vårt standpunkt. Foreløpig er det dessverre lite som tyder på at bransjen er villig til dette.

  Regnskogfondet vil derfor anbefale alle bedrifter og forbrukere om å redusere forbruket av palmeolje. Lavere etterspørsel etter palmeolje vil minske presset på regnskogen, og det vil gjøre livet lettere for folk som bor i Indonesia og Malaysia. Vi møter daglig mennesker som har mistet all sin skog og dyrkbare mark til palmeoljeindustrien. Mens de tidligere kunne dyrke ris, bananer, ananas og andre matvarer er de nå avhengig av å kjøpe disse produktene. Indonesia har blitt verdens største risimportør og prisene for ris har økt kraftig. Det er alvorlig i et land hvor så stor del av kostholdet består av nettopp ris.

  Du spør om det er fare for at de som dyrker palmeolje i dag vil gå over til rapsproduksjon. Raps dyrkes ikke i tropiske land, så det er ikke sannsynlig. Soya og palmeolje dyrkes heller ikke i de samme områdene, så det er mer sannsynlig at de vil gå over til annen type matproduksjon.

  En fersk rapport fra Union of Concerned Scientists en av mange publikasjoner som viser sammenhengen mellom produksjon av vegetabilske oljer og avskoging i tropiske land. UCS anbefaler uttrykkelig bedrifter å bytte til andre vegetabilske oljer enn palmeolje og soya for å redusere avskoging (side 26). Recipes for Success: Solutions for Deforestation-free Vegetable Oils, 2012:
  http://www.ucsusa.org/global_warming/solutions/forest_solutions/deforestation-free-vegetable-oils.html

  Vennlig hilsen Regnskogfondet

 2. Takk for svar. Jeg konkluderer med at:
  1) Kommer det til å bli bruk for mer dyrkbart areal om mennesker skifter til en annen planteolje? Ja.
  2) Kommer det til å bli mindre nedhugging av regnskog om mennesker skifter til en annen planteolje? Nei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *