Hvor mye integrering mellom datasystemer kan man få for 500.000.000 i året?

Computerworlds fokus på fri programvare den siste tiden har vært etterlengtet og tas kjærkomment imot. Debatten rundt fri kontra proprietær programvare har stort sett holdt seg til forum på lumske og mindre lumske nettsteder, og der ender det som regel i en ordkrig med mer synsing og skittkasting enn reelle saksopplysninger og saklig debatt.

I Norge i dag bruker offentlig sektor mellom 400 millioner og en halv milliard på lisenser til Microsoft Office alene. Hvert år. Tar man i tillegg med lisenser til servere, Windows, og alle andre dataprogram som brukes bikker vi.. vel, det noe vrient å regne ut, men massevis av penger i hvertfall. Hvert år. Alle som bor i en kommune burde lure på hvor mye som brukes på lisenser i den kommunen, og om de egentlig har råd til det.

Utfordringene ved å ta i bruk fri programvare er mange, og løsningene er like mange. For det første, så kan man jo helt fint bare begynne et sted. I skolen, med kontorstøtteapplikasjonene (Office) for eksempel. Man trenger ikke verdensmesterskap i knapper og funksjoner som aldri blir brukt for å skrive stil.

“Ja, men det er jo viktig at de lærer det samme på skolen som det brukes i arbeidslivet og ..”

Jojo, fin teori, men det kommer ikke til å skje uansett. Når barna er ferdig på skolen har det kommet 17 nye versjoner og tusenvis av endringer i programvaren som brukes arbeidslivet. De skal lære seg å bruke IKT generelt i alle fag, ikke programvare- og versjonsspesifikke oppgaver. Å skifte ut Microsoft Office i skolene kan gjøres omtrent på dagen. Få det gjort på din skole nå, før neste lisensopptelling!

Dernest, siden man alt har startet med å bytte ut kontorstøtteapplikasjonene, så kan man jo fortsette med det innover i resten av kommunen. Da er problemene litt mer reelle. En del av dagens fagsystemer støtter ikke annet enn Microsoft Office. Fortvil ikke, det finnes håp. Denne tar litt lengre tid å løse, men løsningen er likevel ikke vanskelig. For det første så må Difi gå noe hardere til verks og kreve at alle nye anbud heretter skal støtte XML-skjema og være kontorstøtteapplikasjonsuavhengig. De anbefaler dette langt på vei i dag, men det trengs krav. Det kan godt hende at enkelte fagsystemselgere vil hyle litt, men dette har de vært klar over at kom til å komme i årevis. De flinkeste i klassen bør ikke ha mye jobb igjen før deres system støtter dette.

Det er antakeligvis også en hel del ansatte i offentlig sektor som ikke bruker disse kompliserende fagsystemene. Disse kan også bytte rimelig raskt.

Og så må jeg jo få minne om at det er lov til å tenke stort. Det er ikke nødvendig at all kompetanse skal erverves på hvert eneste lille gatehjørne i dette landet. Samarbeider to kommuner er tilpasningskostnader mindre. Samarbeider 430 kommuner.. du skjønner tegninga. Det stopper ikke ved kommuner heller forresten. Vi har fylkeskommuner og helseforetak og politi og endeløse rekker med offentlige instanser i Norge. Jeg tror sågar de har offentlige instanser i Sverige også. Og kanskje i Danmark.

Noen innvendinger? Helst noenlunde saklig da.

2 thoughts on “Hvor mye integrering mellom datasystemer kan man få for 500.000.000 i året?”

  1. Det er bra å være idealist. Dessverre, virkeligheten styrer. “Verden i dag lever i Excel”. Excel komptanse er avgjørende for å kunne lykkes i dagens krevende arbeidsmarked (Økomi, finans og alt av ingeniørtjenester). Skal du jobbe med prosjekter er kompetanse i MS-Project avgjørende. I frie yrker og innen utdanning kan en selvsagt unne seg den luksus å benytte “mindreverdige produkter”. Men elevene bør så fort som mulig lære seg produktene til Bill Gates eler Steven Jobs.
    GGunder.

  2. Excelkompetanse? Hva er det? Jeg bytter mellom Excel og Calc og har ingen problemer med det. Formler fungerer også helt likt, så det er grei skuring. 🙂

    Jeg tror elevene har mer nytte av å lære seg litt forskjellig og generell bruk av datastystemer, da de kommer til å komme borti noe nytt gjennom hele livet sitt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *