Ondsinnet programvare for linux

Ondsinnet programvare er programvare som er laget for å tjene ett annet formål enn å tjene brukeren av datamaskinen. Det kan være virus, trojaner, eller andre varianter, alle samlet under begrepet malware på engelsk. Hvis jeg kan få lov til å finne på et nytt ord, så blir det i dag: Ondvare.

Jeg har som mange andre lagt merke til den enorme økningen i antall trojanere siden 2007, og det føles ikke særlig betryggende å høre at vi snart er oppe i en million ondvare, hvor det å ta kontroll over PCer og å stjele passord er mest interessant for utviklere av denne ondsinnede programvaren. Programvaren har som mål å enten finne passord og kredittkortopplysninger, eller å fjernstyre datamaskinen din, slik at den kan brukes til svindel og angrep av andre.

Selv bruker jeg Ubuntu på min bærbare, og var litt usikker på hvordan denne enorme økningen i ondsinnet programvare påvirker min datamaskin, så jeg startet forholdsvis tidlig i kveld med å google etter informasjon om virus på linux. Jeg fant ut at det var nesten 900 virus til linux i 2005, men at de blir tatt hånd om av linux-kjernen. Mye gammel informasjon her, så jeg forsøker meg på å søke etter nyere informasjon, så jeg går altså inn på “Avansert søk”. – Noen burde forresten fortelle google at “Avansert søk”-feltene kunne vært på forsiden, i det minste som en opsjon under “Innstillinger”. Jeg fant nyere info, men ikke helt det jeg var ute etter. På en av de første sidene kunne nettleseren min fortelle meg at dette så ut som en angrepsside, og at jeg måtte komme meg bort der fra. Litt senere finner jeg en side hvor det står om et linux-virus som det ikke finnes fiks for, men det viste seg å være en aprilspøk.

Jeg ser gjennom sidene til flere antivirus-leverandører, og mange av dem leverer antivirusprogramvare til linux, men ingen forteller hvor mange linux-virus den tar. Jeg finner ut at du bør ha antivirus på linux hvis du mellomlagrer Windows-filer og Microsoft Office-filer, og hvis du har en epostserver, for å se gjennom eposten som passerer.

Etter mye leting finner jeg endelig et skjermbilde av linux med virus på. I dette tilfellet var det virus laget for Windows som ble kjørt under Wine. For ordens skyld, så er Wine et program som lar deg kjøre Windows-program under linux.

Men jeg finner mer.. I august i år ble det funnet ett virus, Phalanx2, som kunne infisere enkelte varianter av linux, herunder Debian og Ubuntu. Viruset kan benytte seg av et hull som ble fikset i mai for å få tak i SSH-nøkler, og så et annet hull som ble fikset dagen etter viruset ble observert. Med andre ord hvis du har fikset Debian eller -avarten siden mai har du ingenting å frykte.

Det finnes to viktige årsaker til at ondsinnet programvare i hovedsak ikke er et problem for de som bruker linux på sin datamaskin. Den ene er at de som lager ondsinnet programvare ønsker å treffe flest mulig, og siden over 90 % av skrivebordsdatamaskiner er Windows-basert sier det seg selv at sjansen for å infisere mange maskiner er større enn mot linux sine knappe 4 %. Den andre årsaken er at linux’ håndtering av nettverkskommunikasjon er gjennomtenkt av mange tusen mennesker. Åpen kildekode har vist seg å utvikle seg til å bli svært god over tid.

Siden jeg oppdaterer maskinen min daglig ser jeg ingen grunn til å bruke masse systemressurser på å ha antivirus-program på min bærbare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *