Liggesårbot – Automatisk rotering av eldre og andre effektiviseringsmetoder

Jon Hustad, journalist i Dag og Tid har i dag tatt ansvar og lært oss i offentlig sektor generelt, og Unio spesielt, litt om økonomi. Det er et svært hyggelig initiativ, for dette er en sak som er vanskelig for mange.

I et langt innlegg forklarer han grundig hvorfor ansatte i offentlig sektor fortjener mindre lønnsvekst enn ansatte i industrien. Jeg anbefaler å lese innlegget, men altså, kort oppsummert, så er årsaken at ansatte i offentlig sektor er ineffektive.

Vi får til og med servert eksempler på hvor ineffektive vi er. For eksempel lærere, barnehageansatte og spesielt ansatte innen helse.

Det er for å seia det på industrispråket ein rå nedgang i produktivitet på svært kort tid.

Det er jo som Hustad påpeker, at innen industrien så har produktiviteten økt, mens antallet ansatte har gått ned. Innen barnehage og i helsesektoren, så er det motsatt.

Det er på tide at ansatte i barnehager tar seg sammen og lærer litt fra industrien.

Ta for eksempel hvordan man bøyde en stålplate i 1946 og hvordan man gjør det i dag. På samme måte? Neppe.

Jeg ser for meg at man kan utvikle for eksempel en bleieskiftebot. Bot som i robot altså. Barna legges på et rullebånd hver 2. time, sendes inn i en automat som klipper opp de brukte bleiene, spyler, og setter på en ny. Lignende med en matebot, legge i senga-bot og så videre. For ærlig talt, hvis barnehageansatte skulle holdt oppe produktivitetseffektiviseringen på industriens nivå, så burde det holde med en ansatt pr 200-300 barn, og ikke en ansatt pr 3,9 barn som det er i dag. Nå kan enkelte forsøke seg på argumenter som at barn i barnehage er yngre i dag enn i gamledager, men ærlig talt, det er da ikke som om at det som lages i industrien ikke har blitt mer komplisert også.

Innen helse, så har nok tjenestene blitt en del bedre enn før, samtidig som pasientene har blitt flere og eldre og med mer komplekse lidelser. Man bør ikke stoppe en effektivisering av den grunn. På sykehjem for eksempel. En liggesårbot bør være enkel å utvikle. Det er jo bare snakk om å rotere de eldre med jevne mellomrom. Jeg ser for meg dette som et stort rør, kledd med madrass innvendig som gamlingen ligger inni. Så roterer dette rundt i en passe sakte hastighet, slik at gamlingen inni roterer mot. Prototypen kan du se for deg hvis du tar en dassrullkjerne og legger en fyrstikk inni, og snurrer sakte rundt. Dusjebot, matebot og luftebot er også aktuelt på sykehjem. Luftebot trenger strengt talt ikke være mer enn en vifte som blåser kraftig innimellom.

Har DU noen tips til hvordan vi kan effektivisere barnehager og helseomsorgen ala industri? Del gjerne med meg i kommentarfeltet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *