Fylkeskommune sparer millioner, og de som ikke tjener millioner er skuffet

Det er ikke så rart. Det er en gullgruve å drive salg av proprietær IP-telefoniløsninger, og det må være leit å ikke få solgt gullet.

Men for kunden, som er skattebetalere, er det jubel hver gang man får gull for halv pris.

Saken gjelder Akershus fylkeskommune sin IP-telefoniløsning som har vært oppe til anbud og nå skal kjøpes av Telekompetanse. Det er noen uker siden Computerworld skrev om saken (forresten psst, Computerworld; det heter ikke Asterix), og i dag kommenterer Geir Kalleberg fra Datametrix saken. For ordens skyld, Datametrix er et av de firmaene som leverer proprietære IP-telefoniløsninger og som da ikke for solgt sin løsning til Akershus fylkeskommune.

Kalleberg skriver i sin kommentar

I det aktuelle anbudet ble det særlig vektlagt åpne standarder og pris. Hvorfor fri programvare skal vektlegges – rent ut settes som krav – i en offentlig anbudskonkurranse, er mildt sagt tankevekkende.

Åpne standarder og pris er vel alle nå blitt enige om at er kriterier som er viktige å vektlegge i anbud til det offentlige. Og at det er tankevekkende at fri programvare kan vektlegges i en offentlig anbudskonkurranse er jeg helt enig i er tankevekkende. Bare at jeg nok får stikk motsatte tanker enn selgere av proprietær programvare. Jeg tenker at det var jammen på tide. Endelig er prosessen med å spare skattebetalerne for millioner i gang.

Det er ikke noe galt i å sette fri programvare som krav i en anbudskonkurranse, det er opp til hva slags produkt man ønsker å kjøpe inn. Butikken kan ikke bli sinna på bakeren for at bakeren ikke kjøper brød, når det er en oppskrift på brød bakeren vil kjøpe. Sånn er det med det.

Forresten så var det så vidt jeg kunne forstå ikke et absolutt krav til tilbudet at det skulle være fri programvare, men at det ble sett på som en fordel.

Videre skriver Kalleberg

En fylkeskommune bør satse på trygge og kjente systemer som over tid har blitt testet ut og evaluert av høyt kvalifiserte it-utviklere – og ikke minst at det finnes dokumentbare gevinster.

Igjen er jeg helt enig. Og det gjøres jo i dette tilfellet også, da IP-telefonisystemet Asterisk har blitt testet ut og evaluert av høyt kvalifiserte it-utviklere og det finnes dokumenterbare gevinster. Dette finner leseren her nok frem til selv,  men ta med et eksempel da. Det amerikanske forsvarets soldater i Irak (pdf). Flere saker finner man her.

Det er altså ikke noe gutteromsprosjekt av en programvare som skal kjøpes inn. Det er ingen grunn til å være redd.

Så kommer en litt merkelig påstand:

Med fri programvare må man selv, eller gjennom en tredjeparts leverandør, stå for utvikling, sikkerhet, service og driftssupport.

Hm? Hva skjedde med andrepart? Systemet som Fylkeskommunen kjøper inn blir levert av en leverandør. Det er ikke sånn at IKT-avdelingen i Fylkeskommunen finner frem notepad++ og skal snekre denne løsningen selv.

Jeg ønsker Akershus fylkeskommune lykke til med løsningen, jeg tror de kommer til å bli fornøyde. Det nesten mer spennende er hva som skjer når neste fylkeskommune her i landet skal kjøpe inn lignende system 🙂

2 thoughts on “Fylkeskommune sparer millioner, og de som ikke tjener millioner er skuffet”

  1. Ikke minst. Dersom de skulle bli misfornøyd og/eller Telekompetanse skulle gå konk eller “begynne med noe annet”. Så kan fylkeskommunen fortsette å bruke det nye telefoni-systemet sitt, og få noen andre til å vedlikholde/videreutvikle det uten å måtte forholde seg til “Nei, det har dere ikke lisens til å gjøre.”

    Jeg får fnatt av disse “åpent-er-bare-tull” folkene. Fint at vi har sånne som deg på “bruker-siden” som er oppmerksom på problemstillingene. Det er nemlig ikke trivielt å sitte på leverandørsiden og forsøke å opplyse om dette.

  2. Jo, takk. Fnatt er vi mange som får.

    Håper dere som er leverandører av fri programvare klarer å levere inn gode tilbud og kapre stadig flere kontrakter. Lykke til 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *