Et par nyttige Ubuntu-tips

Jeg har brukt Linux i noen år nå. Det startet vel i 2006 med Skolelinux, som jeg på den tiden syntes så litt gammeldags ut. Jeg brukte det ett år tror jeg (dårlig husk), før jeg prøvde Ubuntu. Deretter har jeg aldri vurdert å bytte operativsystem. Dette er ikke posten om hvorfor det er lurt å bruke Ubuntu , men et par nyttige tips til deg som alt har bestemt deg for at dette er noe du vil prøve.

Under installasjonen, da du kommer til partisjonerin av harddisk vil Ubuntu forestå en partisjonering som egentlig er helt grei. Mitt tips her er å blåse i den, og heller velge “Partisjoner harddisken manuelt”. Det er litt mer avansert, men litt mer nyttig. Hvis du da i fremtiden skulle få behov for å installere Ubuntu på nytt vil du beholde alle dokumenter og filer, og ikke bare det; også bakgrunnsbilde, programvareinnstillinger, virtuelle maskiner og  ALT brukerspesifikt er vips tilbake slik du hadde det. Svært nyttig for alle, og ekstra nyttig for ekstrembrukere som bare *må* fikle ting i stykker. Sånn som meg. Kompilerer noe programvare, sletter noen systemfiler jeg ikke burde ha slettet, prøver neste fullstendig ustabile versjon på alpha-stadiet og sånn går no dagan. 15 mnutter, så har jeg et fungerende stabilt system igjen. Anytime.

Velg en passe størrelse, f.eks 10GB som du ved hjelp av listemenyen velger “Bruk som ext4”, og “monter som /”. Dette er da systemdisken din. Deretter kan du ta en stor partisjon, f.eks resten av harddisken unntatt 8GB som du velger “bruk som ext4”, og “monter som /home” /home vil da inneholde alle brukerfilene dine. Til slutt, velg resten (ca 8GB, eller rundt dobbelt så stort som RAM), og sett til “bruk som vekselminne”. Linux har altså en egen partisjon for vekselminne, i stedet for å lage dette i en fil som Windows gjør (på Windows er filen C:/pagefile.sys).

Etter at du har vraka installasjonen din fullstendig gjør du samme prosess, og dobbeltsjekker at det ikke er huket av for “formater” på /home-partisjonen.

Etter at du er ferdig med å installere er det et par ting som du kan gjøre for å bedre brukeropplevelsen av din Ubuntu. Den ene er å gå på menyen Programmer, Ubuntus programvaresenter, skrive inn “restricted” i søkefeltet og velge “Ubuntu restricted extras”. Dette er for å installere støtte for saker som er properitært, ufritt, sånt som vi fortsatt har for mye av her i verden. Som mp3, broadcom-drivere, mpeg etc. Artig nok er jo DVD-plater ofte “kopibeskyttet” også, og får å få knekt opp den sperren og få kjørt dem, trykk Alt+F2 og skriv inn (eller kopier herfra) “sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh”, huk av “kjør i terminal”, og klikk kjør. SÅNN, da er vi kvitt det hersens CSS-mølet som plager oss filmbrukere. Forresten så kan du bare høyreklikke på en CD eller DVD etterpå, og velge “Skriv til fil” for å lage en .iso-fil av den, og høyreklikke på .iso-filen og velge “skriv til disk” for å lage en sikkerhetskopi av DVDen din. Kjekt å ha, vet aldri når barna riper opp originalen.

Nå er dette skrevet bare ut fra (den dårlige) husken, så skrik ut hvis det er noe krøll.

Lykke til.

3 thoughts on “Et par nyttige Ubuntu-tips”

  1. Bra beskrivelse.
    Jeg glemmer alltid å lage /tmp når jeg partisjonerer manuelt 😉
    Bruker linux stort sett på servere, men har noen images liggende for VMware som jeg kjører av og til.
    Ubuntu er SÅ bra blitt, uansett formål.

  2. Likte “sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh”. Har brukt ubuntu noen måneder, men dette har jeg aldri sett før 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *