En frekk, bedrevitende kommentar om private meldinger i timeline på Facebook

Det oppdateres enda statuser på Facebook hvor det står at dine private meldinger er lagt ut på tidslinjen. Her har jeg støttet Øyvind Solstad i at dette neppe er tilfelle, og at om det er, så bør en eller annen av de titusener som mener at dette er tilfelle svært gjerne publisere 1) en anonymisert/sladdet versjon av meldingen som ligger på tidslinjen og 2) den korresponderende facebooknotifikasjonen som vedkommende antakeligvis fikk på epost på den tiden, (det snakkes om 2007-2011) hvor det står at “xxx has sent you a message”. Helt nøyaktig hvordan man kan fremsette bevis for at dette er tilfelle får du lese på Solstads blogg.

Helt uavhengig av hva man mener, selv om jeg mener at dette er ikke noe særlig å mene noe om så er det klart at om du tenker at du kanskje kan ha sendt eller mottatt snuskete eller andre meldinger av svært privat art tidligere, så kan det faktisk ha noe for seg å sjekke om det ligger ute. For det kan jo hende at det ligger ting på tidslinjen din som ikke burde ligge der. Ja, og om du har hatt innfatning med svært private meldinger i (internett)gamledager og er 100 % sikker på at du kun har hatt innfatning med disse meldingene i Facebook sitt grensesnitt for private meldinger så holder ikke det. Jeg har sett folk i denne debatten som har vært opp til ti tusen prosent sikker på at meldinger har vært sendt som private meldinger!

Det er forresten mange som også mener at dette ikke var en særlig heldig endring for Facebook å gjøre. Det kan støttes. Særlig siden Facebook sitt brukergrensesnitt (og brukere) var litt umodne på den tiden. For eksempel gikk det jo ikke an å kommentere et innlegg, man brukte rett og slett vegg-til-vegg. Til alt.

I og med at flere av oss som er kanskje litt mer enn gjennomsnittet opptatt av tekniske ting, herunder Facebook, har vært bittelitt påståelige i at denne etterhvert mye omtalte såkalte feilen til Facebook neppe er tilfelle, så har det endt med at noen har blitt kalt bedrevitere på kanten av frekke. Om det var myntet på meg, eller Solstad, eller noen helt andre med samme syn på saken – det vet jeg ikke. Men jeg tenkte at siden det først var sånn at man kanskje kunne bli oppfattet som en frekk bedreviter, så kan man kanskje like gjerne VÆRE en frekk bedreviter. Så sånn går dette nå. Om du er i faresonen for å få hjerteinfarkt av frekke bedreviterkommentarer, så gå tilbake der du kom fra omtrent nå for jeg er i ferd med å gå over i frekk bedreviter-modus.

Nei, Facebook har helt definitivt ikke publisert dine private meldinger. Mener du det tar du rett og slett feil. Om det hadde vært tilfelle hadde 1) det vært oppdaget til nå og 2) en eller annen av de titusener som påstår det kunne bevise det i henhold til Solstads blogg.

Mener du fortsatt at du og dine venners meldinger fra private meldinger har blitt publisert fordi du ser at det ligger meldinger ute der som ikke burde ligge der, så gosh, du og dine venner visste virkelig ikke hva dere drev med på den tiden.

Og til sist så må jeg bare få komme med den ultimate frekke bedreviter-kommentaren. Hva var det vi sa? Husker du ikke? Du som husker så godt at du fikk meldingen privat? Jo, vi sa, TO ting. Det ene var at “en gang på nett, alltid på nett”. Dette sa vi fra slutten av nittitallet og oppover. Og det andre vi sa at du ikke måtte legge ut private ting på veggen til folk. Og dette skjønte du på først nå om du i det hele tatt skjønte det? Eller skylder du fortsatt på Facebook? Skjerpings.

2 thoughts on “En frekk, bedrevitende kommentar om private meldinger i timeline på Facebook”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *