Det termometeret kan du stikke opp i

Dagen startet bra med at det ble fastslått at det var dobbelt så varmt i dag som i går. 100 % temperaturøkning ble det sagt. Kjapt ble det regnet ut at hvis trenden fortsatte, så ville vi ha 3 758 096 384 grader om en måned.

Så begynner problemene. Ikke klimaproblemene vi får hvis vi oppnår 3 758 096 384 grader om en måned, for det stresser meg egentlig ikke så mye. Problemene med Celsius er det som plager meg. ER virkelig 14 grader 100 % varmere enn 7 grader? Og hvis det er det, er da -7 grader 100 % varmere enn -14 grader? Hvor mange prosent varmere er egentlig 14 grader enn -7 grader da? Dette går dårlig. Det er greit å måle prosentvis økning i nedbørsmengde for eksempel, for den er rimelig håndfast. Relativ endring i temperatur etter Celsius-skalaen derimot, det blir bare rot.

Tidligere har jeg slått fast at 3 varmegrader, det er ikke noe varmt i det hele tatt. Det er dritkaldt. Og da er det jo ganske fjernt å kalle det for varmegrader. Og nå kommer det frem at prosentvis økning eller senkning i temperaturen blir bare rot.

Vet du hva Celsius? Det termometeret kan du stikke opp i ****! (Men ikke trekk noen forhastede konklusjoner ut fra det slik som Fahrenheit gjorde.)

Eneste som hadde noenlunde vett var Kelvin. Og når det gjelder kuldegrader, så burde det være alt under 285 K, for da er det for kaldt uten tungvindt mye klær.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *