33 % vurderer å bytte ut Windows med Linux

VG kan fortelle at få vil bytte til Windows 7. VG henviser til en undersøkelse fra KACE blant 1142 IT-profesjonelle, og forteller videre:

“50 prosent av de spurte oppgir å ha vurdert å flytte sine klienter over til et helt annet operativsystem. Av disse, oppgir 27 prosent at Apples system er det mest aktuelle. Også Linux skal ha være noe mange vurderer.”

Det er riktig. Det ER mange som vurderer Linux, for 66 % av de som vurderer å bytte, vil foretrekke Linux.

Siden Linux er en del av flere operativsystemer, har ikke dette blitt listet høyere enn OSX, men det er svært så interessante tall. Slik var ønskene om distribusjon fordelt:

 • Ubuntu 25%
 • Red Hat 20 %
 • SUSE 14 %
 • Andre Linuxdistribusjoner 7 %

2009 og 2010 er to glimrende år for å bytte til Linux. Lykke til!

12 thoughts on “33 % vurderer å bytte ut Windows med Linux”

 1. Kommer aldri til å skje, har jobbet mye i IT og Ola og Kari Nordmann har ikke sjanse på å klare Linux, er for nerder som synes det er moro med kode og ikke har PC for å gjøre ting og så gjøre annet med livet sitt 🙂

 2. Personlig har jeg byttet til både Linux (Ubuntu) og OSX, hvert til sitt bruk. Jeg har ikke angret.

 3. Tja, siden flere etater både innenlands og utenlands har klart det er det vel ingen grunn til at de andre ikke skulle klare det?

  Min datter på 6 har brukt Linux i ett år, og det har gått helt fint. Hun har ikke trengt å lære seg kommandolinje, og jeg trenger heller ikke knote noe med hennes datamaskin. Det bare funker. 🙂

 4. Ja, det burde gå bra det. Husk at det er IT-ansvarlige som er spurt her, så det er ikke meningen mora di skal installere det selv. Hun bare møter opp på jobb som vanlig, så finner hun lett fram til både epost, nettleser og skriveprogram (og alt annet hun kunne trenge). Ubuntu er veldig enkelt å bruke for nybegynnere.

 5. Eneste grunnen til at jeg kjører Windows og ikke Ubuntu, er at det programmet jeg bruker mest er Autodesk Architecture. Hvis dette hadde kommet i en Linuxversjon hadde jeg hivd ut Windows umiddelbart. At Linux er vanskelig for nybegynnere er helt feil. Barnebarna mine på 7 og 10 har ingen problemer med å bruke Ubuntu.

 6. Autodesk Architecture er en av de få grunnene til at ikke alle kan bytte til Ubuntu. Jeg er også avhengig av Windows til noen oppgaver (som for eksempel å lage Windows-script, eller holde Photoshop-kurs), og bruker det da virtuelt i VirtualBox. Det fungerer fint, for da kan jeg isolere Windows, så slipper jeg å drasse rundt på antivirus og annet skrot der. Det er et godt tegn at Autodesk slapp Flint for Linux i 2009, det kan bety at deres portefølje vil bli oversatt med tiden.

 7. Linux er ikke klar for alle enda. . for i det hele tatt å installere noe som gjøres via å klikke 2 ganger på neste knappen i windows tar det 5 dager i linux, pga du må innom x antall forum sider for å lære deg det. . og det bringer oss til den forbanna kommando linja. ett ord for den “RÆL”, hvis du ikke er über nerd eller noe.
  Men såklart det går ann å kjøre VirtualBox som du og nevner her, men tror jeg rett, så må du vell innom den forbanna kommando linja igjenn. . og da sitter du der da. . etter x antall mislykkede forsøk, og xxxx antall timer på et forum frister det gjerne å ty til Windows igjen. (da snakker vi ikke vista, for det er noe herk, som ikke fungerer og er rotette)
  Men tilbake på rett spor igjen, så tror jeg ikke Linux kommer til å bli noen særlig utbredt på en del år enda, da det faktisk kanskje går ann å bruke det. c”,)

 8. Dette er jo bare tøys Odin, for det meste av programvaren du trenger til Ubuntu finner du under “Programmer”, “Legg til/fjern”. Også VirtualBox, med bare i friprogutgaven. Hvis du vil ha fullversjon kan du kopiere en linje fra virtualbox.org, og lime den inn i kommandolinjen.

  Men tilbake på rett spor her også:
  I store bedrifter er det ikke snakk om at hver enkelt ansatt skal installere fullversjon av VirtualBox, eller kompilere ny versjon av ett eller annet. De ansatte bør være brukere av et system som fungerer, og IT-avdelingen skal få det til å funke. IT-avdelingen må forholde seg til kravene som settes av ledere og politikere (i det offentliges tilfelle), og det begynner å bli politisk vilje til å gjøre noe med saken. For Norges del kan du se på dagens heteste link, delte meninger.

  Det mest fascinerende er at selv med en brukermasse på bare et par prosent (10-30mill brukere) så har fri programvare blitt bedre på enkelte områder enn Windows, som har fort 950 mill brukere. Hvis brukermassen kommer opp i 50-100 millioner, vil også flere være med på å videreutvikle fremtidens operativsystem. Lukket programvare er på vei til å bli avleggs. I hvert fall for “generell” programvare, som OS, Office, nettleser etc.

 9. Selv er jeg ganske fersk angående Linux (diverse Ubuntu-utgaver), og det var bare en ren tilfeldighet som gjorde at jeg testet ut en CD i 2005. Mye var nytt de første to månedene, selv om jeg har hatt datamaskiner siden 1983. Men det nytter ikke å gi seg etter et par dager.

  En ting er iallfall sikkert: jeg kommer ikke til å snu meg å se etter Windows med det første! At Ubuntu kunne være så lett å bruke hadde jeg aldri trodd. Men det jeg har “trodd” på er kanskje like mye markedskreftene i Windows og alle mytene som går rundt Linux-operativsystemer. Fra mennesker som ikke forstår, eller som ikke vil forstå noe annet enn det de er vant til fra før. Har også installert Ubuntu hos relativt ferske databrukere i det siste med godt resultat. Aldri mer blåskjerm!

  Med andre ord går dette godt. Noen personlige fordeler syns jeg er:

  1) Jeg kan beholde maskinvaren mye lengre enn før.
  2) Ungene kjører Windows/Ubuntu og lærer seg noe alternativt.
  3) Et sikkert system der ressursene ikke brukes til anti-virus.
  4) Et ryddigere system enn desktop-en til XP og Vista. Windows 7 skal jeg ikke uttale meg om ennå.
  5) Heldigvis er det vanskeligere å installere un-trused programvare enn det er med Windows.
  6) Veldig godt organisert programvare-arkiv over nettet der du kun bruker en applikasjon for å få tilgang til mange tusen programmer.
  7) Prisen. Og ja, du kan kjøpe Ubuntu med support også.
  8) Grunnsystemet i Linux er veldig kraftig for den som liker script-automasjon.

 10. Jeg kan ikke annet enn å være enig med deg i alt du skriver. Som primært operativsystem har jeg brukt
  Amiga OS 1990-1996, og deretter Windows, frem til jeg byttet til Skolelinux i 2006, og til Ubuntu i 2007. Jeg er helt sikker på at jeg aldri mer skal bruke et lukket operativsystem som mitt primære.

  Det som jeg liker aller best med Ubuntu er:
  1) Med delt harddisk i egen partisjon for /home har jeg hele systemet oppe og går på en halvtime hvis jeg ødelegger operativsystemet. Alle menyer, skrivebordsbakgrunn, snarveier, virtuelle maskiner og innstillinger for alle program er på plass.
  2) Jeg kan legge til og endre småting, og det er ikke så mye jobb. Jeg kjører for eksempel egen versjon av twitux og tuxpaint, med bare småendringer i kildekode.
  3) Jeg kan trøkke systemet så fullt at hvis det hadde vært en Windows-boks hadde den ligget på ryggen og gurglet, og jeg merker ikke noe ytelsestap. Jeg har alle Ubuntu-studioapplikasjonene, alle Edubuntu-applikasjonene, og både KDE og Gnome. I tillegg har jeg en del utviklerverktøy og geniale VirtualBox.
  4) Under valget Legg til/Fjern … kan man faktisk både legge til og fjerne programmer med bare et par klikk. I motsetning til lukkede systemer hvor man må ha en ekstern kilde for å legge til noe.
  5) Flere skrivebord. Jeg er blitt dønn avhengig av flere skrivebord. Jeg kan ikke fatte hvordan jeg klarte meg med bare ett skrivebord. Med dette plassert på en roterende kube, og fancy hjemmelaget bakgrunn er jeg bare lykkelig.

  På den negative siden, så er det noe buggete programvare man treffer på hvis man som meg installerer og prøver alt som høres spennende ut. Jeg vil ikke si at det er verre enn for lukkede systemer, men like fullt irriterende. Det er også frustrerende at maskinvareprodusenter som ikke vil frigi spesifikasjoner ofte er forsinket med levering av proprietære drivere som fungerer. Disse problemene vil avta etterhvert som brukermassen (og utviklermassen) øker.

  Når det gjelder Windows 7 så er det mye roligere enn Vista, men det er fortsatt noe rotete i menyvalg og skjermbilder. Stilig med automatisk skifte av skrivebordsbakgrunn, men fortsatt bare ett skrivebord 🙁 Det største problemet er imidlertid at kildekoden ikke er åpen. Så forresten akkurat en twittermelding om Windows 7 fail.

 11. Juhu, artig å høre litt om din databakgrunn og dine synspunkter på bruk og brukergrensesnittet angående Ubuntu-familien. Og Amiga, sukk! Jeg savner virkelig den maskinen. Drev på med en Amiga A2000 i første del på 90-tallet på et foretak som tok for seg videoproduksjon. Gen-lock, norske Scala og hele pakka! Utrolig hva dette systemet var i stand til å få til med minimal prosessorbruk. De “IBM-kompatible” PC-ene hadde bare såvidt begynte å få lydkort på denne tiden 🙂

  Tidligere var jeg borti hjemme-PC-tiden og hadde selvfølgelig både ZX Spectrum og CBM64. En tid programmerte jeg for Statens Vegvesen under CP/M-systemet. Osborne-1-maskinen ligner slettes ikke så mye på dagens bærbare, nei.

  Senere var jeg litt sånn altmulig-mann når det gjalt å utnytte PC-en på nye, ukjente områder. En spennende tid 1993 – 2005, dessverre stort sett under diverse Windows-versjoner. Jeg har til og med jobbet i en retusj-avdeling på et fotoforetak og fikk inngående kunnskap med Photoshop. I dag bruker jeg GIMP og ler hver gang når jeg tenker på at jeg faktisk sitter og bruker et open-source-program!

  OpenOffice holder i massevis til mitt bruk, selv om jeg av og til er på farten og bruker datafilene over Google Docs. Lydmix og demoer for band har jeg produsert på kun open-source-basert Linux-PC. Video-redigeringsbiten har hatt en trang fødsel på Linux i forhold til Windows, men dessverre har det også vært mye bøggete programvare for Windows. Det eneste stabile som var brukbart der var Sony Vegas.

  Dessverre altfor dyrt for meg som privatperson, og piratkopiering er jeg prinipielt mot, så inntil videre nøyer jeg meg med OpenMovieEditor. Men her vil det komme mye spennende etterhvert, tror jeg.

  Mange sliter litt med den berømmelige kommandolinjen i Linux, og jeg ser at det av mange brukes som et negativt argument. Dette er feil feil feil!!! Grunnsystemet i Linux byr på uante og kraftige muligheter. Flere burde ha gjort som meg den gangen jeg installerte Ubuntu for første gang: jeg kjøpte meg en FET bok på norsk som tok for seg hele grunnsystemet med de aller vanligste kommandoer. Jeg angrer ikke på at jeg gikk gjennom denne bibelen på omkring 600 sider. Dessuten får du en viss forståelse av hvordan systemet er bygget opp – noe de fleste fikk som begynte med Windows før versjon 95 kom.

  I dag har jeg sluttet med programmering for lengst og bruker PC-en til fornøyelige ting, ja, bortsett fra en HTML-koding da, men det er vel mer scripting, kanskje. En del bilderedigering blir det, nettbruk, noen videosnutter og noen “office-” dokumenter blir produsert her gjennom året. Spill har jeg for øvrig aldri vært noe særlig opptatt av, men det hender jeg slår på spillkonsollen til ungene.

  Den siste Ubuntu-installasjonen gjorde jeg for en kompis for noen dager siden. En HP dv8000 laptop med et kinkig Broadcom nettverkskort i. I tillegg hadde han et PCMCIA/card med Telenor mobilt kontor (GSM/3G). Broadcom-kortet måtte ha et spesielt tillegg jeg fant under Synaptic. Og tro det eller ei: PC-en var etterhvert opp og gikk uten å ha installert haugvis av drivere og annet styr som er vanlig med Windows. Og dette skal liksom være vanskelig? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *