19 millioner kroner spares ved å velge Microsoft!

Det er en gledelig nyhet for kommunen Sarpsborg som var gjengitt i digi.no i går. Kommunen bytter ut gratis og frie OpenOffice, med Microsoft Office som de må betale lisens for. Det som er gledelig i det hele er at Sarpsborg faktisk sparer penger på dette byttet.

Bare i år er innsparingen på 11,4 millioner i effektiviseringsgevinst, og mesteparten av dette er i følge digi.no på grunn av byttet til Microsoft Office.

Effektiviseringsgevinsten kan tas ut i ekstra tjenester for innbyggerne i Sarpsborg, eller som besparelse. I følge saken som er gjengitt på digi.no og Sarpsborgs eget budsjettdokument (pdf) er det snakk om besparelse. Fra neste år spares det hele 19 millioner kroner. Når 19 millioner i effektiviseringsgevinst skal tas ut som besparelse i en kommune kan dette forstås på flere måter. Det kan være:

 • Mindre kjøring på IKT-ansatte for å reise og fikse dataproblemer
 • Mindre overtid på IKT- og andre ansatte
 • Mindre bruk av innleide konsulenter
 • Kutt i stillinger som følge av at de ansatte har blitt mer effektive på grunn av nytt datasystem
 • Færre investeringer/oppgraderinger av IKT-systemer
 • Annet?

Ut fra budsjettdokumentet for Sarpsborg kan det leses at det er ikke snakk om færre investeringer, siden det der er lagt inn en økning i årene 2010-2013. Det kan synes tydelig at hvis det skal spares hele 19 millioner i året, så må det stillingskutt til.

Om dette er en korrekt antakelse av meg, og eventuelt akkurat hvor mange stillinger som skal kuttes, eller hvilke avdelinger som blir effektive nok til at det er mulig, kom ikke frem i nyhetssaken. Regnestykket til Sarpsborg er antakelig offentlig informasjon, så det kommer nok frem. En sådan besparelse fortjener en oppfølgningssak av digi.no eller andre medier. Jeg ser frem til å se mer detaljert hvordan disse 19 millionene spares.

6 thoughts on “19 millioner kroner spares ved å velge Microsoft!”

 1. Kommunen vil ikke gi oss disse detaljene. Regnestykkene er interne, får vi oppgitt.

  Dokumenter som er del av en etats interne saksforbredelse har egen unntaktsbestemmelse i offentlighetsloven. Dermed kan de altså nekte innsyn.

 2. Takk for svar på det Marius. Det var leit at kommunen ikke ønsker å dele denne informasjonen med oss eller innbyggerne i Sarpsborg. Jeg lurer på hvorfor. Selv om de har rett til å nekte innsyn har de også muligheten til å dele informasjonen så fremt den ikke inneholder taushetsbelagte data.

  Det kunne vært interessant for mange å se regnestykket, ikke minst for andre kommuner som har lignende utfordringer.

 3. Kjøpt og betalt av Microsoft da vet du!

  “Si at dere sparer penger, nekt å gi ut budsjettsdokumenter, gå over til *vår* (M$’) programvare.”

  Tåpelig…

 4. Hm, en kan jo undres på hva som ligger bak. Budsjettdokumentet er et overordnet dokument som er offentlig. Hva som ligger inni tallene er “intern saksbehandling”. Uansett vil regnskapet vise hva som faktisk koster og hvor det spares. Vi må bare vente et år eller to…

 5. Vel det å kjøre en løsning som man faktisk har et krav om å få support på kan naturlig nok spare inn driftsresursser. I tillegg ser jeg veldig greit effektiviseringsargumentet hvis man i tillegg tar i bruk ting som for eksempel SharePoint for samhandling. Hvis du kjører en ren microsoftplatform så vil alt i utgangspunktet kunne snakke sammen mens hvis du kjører en åpen/fri løsning _KAN_ det være kostnader forbundet ved å få til den samme integrasjonen.

 6. Det er vel ikke så vrient å tegne en supportavtale med et firma som leverer andre løsningen slik at man plutselig har krav på support der også. Mer enn det lurer jeg på hvor mye support en kommune har på Microsoft Office inkludert i innkjøpsprisen.

  Mulig man kan spare penger på SharePoint, mulig man kan spare penger på å la være. Dokumentasjon ut over ren reklame hadde vært fint. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *